Projectbezoek

Werk- en Leerbezoeken

Al 5 keer zijn vrijwilligers uit Nederland afgereisd naar Zambia voor een bezoek aan het project en om contacten te leggen. Deze bezoeken zijn altijd op eigen kosten. Iedere keer weer waren we ontroerd door wat we zagen, wie we spraken en de betekenis van het project voor de gemeenschap van Maanda.

Eind 2016 was ons meest recente bezoek aan Zambia. Natuurlijk zijn we naar Maanda, Simaubi, Masonsa en Malindi geweest. We hebben gezien wat er de afgelopen periode is gebeurd en we hebben gevraagd wat er de komende tijd moet gebeuren om samen het onderwijs voor de kinderen te verbeteren.  Deze reis zijn we een samenwerking gestart met een vijfde school: Chibwe.

We hebben een reisverslag gemaakt in de vorm van een vlog. Als je het leuk vind kan je ze hier bekijken:

In november 2014 zijn we naar Zambia gegaan om in de regio van Maanda een aantal nieuwe scholen te bezoeken. Achtergrond is dat de school in Maanda inmiddels zover is verbeterd dat de verschillen met de omgeving groot zijn geworden. Daarom willen we de scholen in de directe omgeving ook meenemen in de positieve ontwikkeling. Zo profiteert een groter deel van de gemeenschap van de groei in de omgeving.

De nieuwe scholen zijn:

Simaubi:

IMG_2213

Malindi:

IMG_2170

Masonsa:

IMG_2185

 

In oktober 2012 zijn we naar Zambia gereisd om te kijken hoe het vorderde met de aanleg van elektriciteit en om met de schoolleiding en de ouders te praten over hun behoeften. We hebben daar bijvoorbeeld gehoord/geleerd dat de aanleg van elektriciteit ontzettend belangrijk is voor de school. En dat zij de kinderen graag beter engels willen leren spreken, schrijven en lezen. Uit dit bezoek is het project met de penvrienden ontstaan. En natuurlijk de aanleg van de bibliotheek!

In mei 2010 waren we aanwezig bij de officiële overhandiging van de lokalen aan het hoofd van de school. Het was een groot feest waar mensen van ver voor waren gekomen. De lokale chiefs, collega schoolhoofden en zelfs de minister van onderwijs waren gekomen. Een mooi officieel programma met veel speeches en inspirerende woorden. Karin, lid van het bestuur, heeft namens de sponsoren een speech gehouden. In het Engels natuurlijk en een tolk nam de vertaling in het Tonga voor zijn rekening.

In oktober 2009 zijn we gaan kijken hoe het vorderde met de bouw van de nieuwe en het opknappen van de oude schoolgebouwen. We hebben gesproken met, de bouwers, de leraren en de kinderen. Ouders van kinderen hielpen mee met het halen van water uit de put, het maken van cement en stenen. Het project was van iedereen. Ook hebben we tijdens het bezoek kritisch gekeken naar de besteding van de euro’s bij de leverancier van de materialen, niet onbelangrijk.